25.08.2023

Päivä ei olisi voinut olla hienompi, kun kirkkaasti paistava aurinko tervehti kilpaa huikeiden tuulivoimaturbiinien kanssa 23.8.2023 meitä wpd:läisiä, toimittajia ja Kemijärven kunnan vieraita Lapin upeiden vaarojen keskellä. Halusimme esitellä niin medialle kuin kunnanpäättäjille, miltä runsaat kaksi vuotta sitten alkaneen rakennusprojektin lopputulos näyttää. Media vieraili alueella ensimmäistä kertaa, joten odottavaa jännitystä oli ilmassa.

Saimme Nuolivaaraan tuulivoimapuiston vieraiksi median edustajia kahdesta lappilaisesta lehdestä sekä tärkeitä yhteistyökumppaneita Kemijärven kunnasta, jotka kaikki olivat seuranneet tuulivoimapuistohankkeen edistymistä jo usean vuoden ajan. Odotukset olivat korkealla, kun ensin toimittajat valokuvaajineen saapuivat paikalle ihastelemaan lopputulosta. Olimme myös luvanneet jo ennakkoon, että halutessaan vieraillamme on pääsy sinne kaikkein upeimpaan näköalapaikkaan – maksimikorkeudeltaan 240 metriä korkean voimalan naselliin eli konehuoneeseen, joka sijaitsee n. 160 metrin korkeudessa.

Ennen sitä toimittajilla oli myös mahdollisuus haastatella projektin yksityiskohdista wpd Finland Oy:n varatoimitus- ja hankekehitysjohtaja Mattias Järvistä sekä hankekehityspäällikköä Simon Strömgårdia.

wpd:n voimaloita 1100 hehtaarin alueella on yhteensä seitsemäntoista, joista 15 sijaitsee Kemijärven ja kaksi sijaitsee Sallan kunnan puolella. Järvinen kertoi, että mielenkiinto hanketta kohtaan on ollut suurta, vaikkei toki vastoinkäymisiltäkään olla vältytty.

– Koska projekti on iso ja kompleksi kokonaisuus, on selvää, että aina jossain kohtaa voi projekti hiukan venähtää. Esimerkiksi tämän hankkeen rakentamisvaiheessa tuli haasteita muun muassa toimituksissa sekä jonkin verran myös talvikauden tuuliolosuhteissa, mutta muutoin kaikki meni hyvin, Järvinen kiteytti.

Kysymyksiä sateli monia askarruttavista aiheista: miksi turbiinit ovat joskus pysähdyksissä, onko paras tuuli talvella vai kesällä, tippuuko niistä jäätä ja paljonko sähköä ne tuottavat Suomessa. Voimalan käyttöönottoon liittyen kysyttiin paljon myös tuulivoimaloiden ylläpidosta ja hallinnosta vastaavilta wpd Windmanager Oy:n henkilöstöltä, joka oli paikan päällä huolehtimassa vieraiden turvallisuudesta ja antamassa lisätietoa hankkeen seuraavasta vaiheesta.

Samanaikaisesti mediainfon aikana wpd Finlandin toimitusjohtaja Heikki Peltomaa esitteli laajemmin tuulivoimapuistoa kunnan vieraille linja-auton kyydissä taustoittaen hankkeen historiaa sekä valottaen puiston tulevaisuutta. Bussin päätepysäkillä Nuolivaaran niin kutsutun näköalavoimalan juurella kuului iloinen puheensorina ja hersyvä nauru, kun kaikille vieraille tarjottiin leppoisan keskustelutuokion ääressä auton takakontista kahvia ja sämpylöitä. Kahvittelun lomassa oli vuorossa se odotetuin kohokohta: Vaikka matka korkeuksiin jännitti monia, uteliaisuus vei voiton, ja kaikki halukkaat pääsivät matkustamaan parin neliömetrin hississä näköalapaikalle kahdenkymmenen minuutin nousun ajan -onneksi windmanagerin turvallisessa ohjauksessa.

Päivä päättyi hymyssä suin niin meidän wpd:läisten kuin vieraidenkin osalta. Jatkoa seuraa, sillä tarkoitus on järjestää yhteistyössä kuntien kanssa puiston avajaiset alkukesällä 2024. Kannattaa siis pysyä kuulolla!

Sari Krappe
s.krappe@wpd.fi
Head of Communications, wpd Finland