Miten hanke etenee?

Tuulivoimahankkeet ovat mittavia kokonaisuuksia, jotka vaativat laajoja selvityksiä, tarkkaa suunnittelua ja ennen kaikkea kärsivällisyyttä. Hankkeissa ei pidä hötkyillä – perusteellisella työllä voimme varmistaa sen, että tuulivoimaa rakennetaan kestävästi ja ympäristön ehdoilla.

Jokainen hanke on erilainen, mutta pääpiirteissään hankkeet voidaan jakaa kuuteen vaiheeseen.

Hanke lähtee yleensä käyntiin omien kartoitustemme tai maanomistajien järjestämän tarjouskilpailun kautta. Esiselvityksissä määritetään hankealueen laajuus ja alustava tuulivoimaloiden määrä, tarkastellaan sähkönsiirron mahdollisuuksia ja selvitetään asutuksen, luonnonsuojelualueiden sekä muiden maankäyttöä rajoittavien kohteiden sijoittuminen. Hankesuunnitelman muotoutuessa haetaan puolustusvoimien lausunto alustavasta hankekokonaisuudesta.

Esiselvitysvaiheessa aloitetaan keskustelut erinäisten sidosryhmien, kuten maanomistajien, asukkaiden ja kuntien, kanssa. Maanomistajien kanssa solmitaan maanvuokrasopimukset. Myös kunnan tulee suhtautua hankkeeseen myönteisesti, jotta hanke voi edetä.

Kun riittävän laaja alue hankealueesta on vuokrattu ja hankkeen kaavoitusaloite on hyväksytty kunnassa, tehdään kunnan kanssa kaavoitussopimus hankkeen osayleiskaavan laatimisesta.

Kaavoitusmenettelyn yhteydessä tehdään yleensä ympäristövaikutusten arviointi (YVA) riippuen hankkeen kokoluokasta. Osayleiskaavan laatimisesta vastaa kunta, mutta YVAa ja kaavoitusmenettelyä varten palkataan konsultti suorittamaan selvitys- ja raportointityöt.

YVAssa tehdään laajat luontoselvitykset, arvioidaan hankkeen merkittävät ympäristövaikutukset ja vertaillaan hankkeen eri toteutusvaihtoehtoja. YVA-menettelyn alkuvaiheessa julkaistaan YVA-ohjelma, jossa kerrotaan, kuinka ympäristövaikutusten arviointi aiotaan tehdä. Selvityksen tulokset ja lopullinen arviointi esitellään YVA-selostuksessa. YVAn avulla selvitetään, mitkä vaihtoehdot ovat toteuttamiskelpoisia ja millainen hanke alueelle parhaiten sopisi. YVAa valvoo paikallisen ELY-keskuksen yhteysviranomainen, joka myös arvioi, ovatko YVAssa tehdyt selvitykset riittäviä.

YVAn selvitykset otetaan huomioon myös kaavoituksessa. Kaavoitus- ja YVA-menettely etenevät yleensä samanaikaisesti.

Lue lisää YVA-menettelystä Ympäristöhallinnon verkkosivuilta: Ymparisto.fi

Tuulivoimaloille voidaan hakea rakennusluvat, kun osayleiskaava on tullut lainvoimaiseksi. Tuulivoimahanke vaatii myös muita lausuntoja ja lupia, kuten puolustusvoimien myönteisen lausunnon lopulliselle hankesuunnitelmalle ja lentoesteluvat. Hankkeen sähkönsiirto luvitetaan lunastuslain mukaisen menettelyn kautta.

Tuulivoimahankkeen suunnitteluun sisältyvät myös hankealueella suoritettavat tuulimittaukset. Tuulimittaukset tehdään 150–180 metriä korkealla tuulimittausmastolla, joka pystytetään hankealueelle. Mittauksissa käytetään apuna myös äänisignaalien lähettämiseen ja vastaanottamiseen perustuvaa Sodar-tuulimittauslaitetta. Tuulimittaukset kestävät noin 1–3 vuotta.

Kun hanke on todettu toteuttamiskelpoiseksi ja sille on hankittu kaikki tarvittavat luvat, tehdään investointipäätös.

Investointipäätöksen jälkeen alkaa rakentaminen, joka kestää noin 1–3 vuotta hankkeen koosta riippuen. Rakentamisvaiheessa ohjakset ottaa sisaryhtiömme wpd Construction Finland Oy. Rakentaminen alkaa puiden kaatamisella, teiden tekemisellä ja perustusten valamisella. Infrarakentamisessa pyritään käyttämään mahdollisimman paljon kotimaista työvoimaa.

Tuulivoimaloiden toimittaja vastaa voimalan osien ja nosturin kuljettamisesta työmaalle sekä voimaloiden pystyttämisestä. Voimaloiden perinpohjaisen testaamisen jälkeen hallinta luovutetaan tuulivoimayhtiölle ja tuulivoimapuisto otetaan virallisesti käyttöön.

Tuotantovaiheessa hanke siirtyy tuulivoimaloita operoivan sisaryhtiömme wpd windmanager Suomi Oy:n vastuulle. Voimalat tuottavat sähköä myyntiin ja hankkeen kassavirta kääntyy positiiviseksi. Kunnille maksetaan kiinteistöveroja ja maanomistajille maksettava vuokra nousee.

Nykyaikaisten tuulivoimaloiden käyttöikä on jopa noin 35 vuotta.

Tuulivoimaloiden purkamiseen varataan jo rakentamisen alkumetreillä purkuvakuudet eli pantti, jolla purkamisen kustannukset voidaan kattaa. Voimalat puretaan ja osat kierrätetään.

Repowering eli voimaloiden purkaminen ja uusien tuulivoimaloiden rakentaminen vanhalle hankealueelle on myös mahdollista. Tällöin hypätään takaisin lähtöruutuun, eli maanomistajien kanssa solmitaan uudet maanvuokrasopimukset, hankkeelle tehdään uusi ympäristövaikutusten arviointi ja hankealueelle laaditaan uusi osayleiskaava.