21.05.2024

Junnunmäen tuulivoimahankkeen lähiseudun asukkaat ja muut hankkeesta kiinnostuneet kävivät lauantaina 18.5.2024 tutustumassa Ilmatar Energy Oy:n Piiparinmäen tuulivoimapuistoon. Pohjois-Savossa tuulivoima on vielä harvinaisuus, minkä vuoksi Junnunmäen hanketiimi tarjosi paikallisille mahdollisuuden tutustua toiminnassa olevaan tuulivoimapuistoon lähietäisyydeltä. Reissun kohteeksi valikoitui Pyhännän ja Kajaanin kuntarajalla sijaitseva Piiparinmäki, sillä se on yksi Junnunmäkeä lähimpänä sijaitsevista suurista tuulivoimapuistoista. Retkellä olivat hanketiimin lisäksi mukana wpd:n tuulivoimapuistojen rakennusurakoinnista vastaavan wpd Construction Finland Oy:n eli tuttavallisemmin ConFin edustajat sekä wpd Suomen toimitusjohtaja Heikki Peltomaa.

Matkaan lähdettiin jo aamutuimaan. Linja-autossa retkeläiset vastasivat kyselyyn, jonka tarkoituksena oli kerätä arvokasta tietoa Junnunmäen hankealueesta ja sen ympäristöstä. Kyselyn toteutuksesta vastaa hankekehitysharjoittelijamme Joni Viitala, jonka opinnäytetyön tueksi aineisto tulee. Parin tunnin ajomatka Pohjois-Savon mäkisissä maisemissa taittui mukavasti tuulivoimasta rupatellessa ja kyselyä täytellessä.

Piiparinmäellä kävi kuhina jo aamupäivällä, kun Junnunmäen retkeläiset vielä olivat tien päällä. Wpd:n toisen pohjoissavolaisen tuulivoimahankkeen eli Kurvilanmäen hanketiimi vietti aamunsa tuulivoimapuistossa Sonkajärven ja Vieremän kuntapäättäjien kanssa, jotka olivat saapuneet kuulemaan erityisesti siitä, miten tuulivoimahankkeiden rakennus- ja toimintavaihe hoidetaan wpd:llä. Olosuhteet tuulivoimapuistossa vierailulle eivät olisi voineet olla paremmat auringon paistaessa ja navakan tuulen puhaltaessa. Lounaan ohessa hanketiimi esitteli vierailijoille hankkeen ajankohtaiset asiat ja seuraavat askeleet. Kuntapäättäjät puolestaan nostivat keskusteluun kuntalaisia mietityttäviä asioita Kurvilanmäen hankkeessa sekä yleisesti tuulivoimaa koskevia kysymyksiä. Päivä sujui hyvässä hengessä ja kuntapäättäjiltä saatiin arvokasta tietoa hankekehityksen tueksi.

Junnunmäen väki saapui paikalle iltapäivän puolella ja suuntasi oikopäätä kierrokselle tuulivoimapuistoon. ConFin johdolla retkeläiset pääsivät tutustumaan voimaloiden ohella myös perustuksiin, nostokenttiin ja hankealueella kulkevaan sähkönsiirtolinjaan. Eniten mielenkiintoa herättivät voimalat, jotka Piiparinmäellä kohoavat jopa 230 metrin korkeuteen. Valtaosa osallistujista pääsi ensimmäistä kertaa nykyaikaisen tuulivoimalan juurelle, mikä olikin monelle kierroksen kohokohta. Tunnelma kierroksella oli iloisen kesäinen, mistä piti huolen myös lämmin ja aurinkoinen sää.

Tuulivoimapuistokierroksen jälkeen vuorossa oli ruokailu Piiparinmäen vierailukeskuksella. Viimeisenä ohjelmanumerona wpd:n väki esitteli Junnunmäen hanketta rennon keskustelutilaisuuden merkeissä. Retkeläisillä oli mahdollisuus kysyä mieltään askarruttaneista asioista, ja keskustelunaiheissa korostuivatkin erityisesti tuulivoimahankkeiden työllisyysvaikutukset paikallisella tasolla sekä voimaloista kunnille tulevat verotulot.

Paluumatka Kuopioon sujui leppoisasti, ja päivän päätteeksi saatu palaute retkestä oli erittäin positiivista: moni kertoi, että vierailu tuulivoimapuistossa oli ollut antoisaa ja opettavaista. Kello kahdeksalta viimeisetkin matkustajat hyppäsivät linja-autosta ja suuntasivat kesäillan viettoon.

Lämmin kiitos onnistuneesta päivästä kaikille mukana olleille sekä sujuvat kuljetukset järjestäneelle Liikenne Partanen Oy:lle, erinomaiset ruokailut tarjoilleelle Siskon Mekapalvelu Oy:lle ja vierailut mahdollistaneelle Ilmatar Energy Oy:lle.

Emma Berkovits, hankekehittäjä