09.06.2024

Junnunmäen hanketiimiin saattoi taas tällä viikolla törmätä hankealueen ympäristössä, jossa wpd Suomen Emma Berkovits ja Tiina Vikman olivat ottamassa lisää valokuvia havainnekuvien mallintamista varten. Tuulivoimahankkeissa yksi tärkeimmistä maisemavaikutusten havainnollistamiskeinoista on havainnekuvat eli valokuvasovitteet, joihin suunnitteilla olevat tuulivoimalat mallinnetaan oikean kokoisina ja näköisinä. Junnunmäen hankkeessa kuvauspaikkoja on parin vuoden aikana kertynyt useita kymmeniä. Valmiit havainnekuvat valikoiduista paikoista esitetään vuoden 2025 puolella julkaistavassa Junnunmäen tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointi- eli YVA-selostuksessa.

Tällä kertaa kuvausvuorossa olivat asukkaiden pihapiirit ja mökkirannat. Pohjois-Savossa tuulivoimalat ovat vielä harvinainen näky, ja monia paikallisia mietityttävätkin tuulivoimahankkeen maisemavaikutukset. Junnunmäen tuulivoimahankkeesta on järjestetty muutaman kuukauden välein infopisteitä, joilla asukkaat ovat voineet kirjata ylös ehdotuksia havainnekuvapaikoista ja keskustella maisemavaikutuksista hanketiimin kanssa. Osa asukkaista on toivonut lisätietoa siitä, kuinka hyvin voimalat näkyvät juuri oman kodin tai mökin pihasta. Jokaisen yhteyttä ottaneen asukkaan osalta vaikutuksia tarkasteltiin erikseen, ja tietyissä tapauksissa havainnekuvien todettiin olevan tarpeen. Niinpä hanketiimi pakkasi kameralaukkunsa ja otti suunnakseen kesäisen Kuopion.

Kuvattavat pihapiirit sijaitsivat muutaman kilometrin sisällä Junnunmäen hankealueesta, missä voimaloiden vaikutukset maisemaan olisivat paikoin varsin merkittävät. Pientä ukkosmyräkkää lukuun ottamatta helteinen sää tarjoili mainiot olosuhteet valokuvaamiselle, ja näillä näkymin viimeinen kuvausreissu saatiin onnistuneesti pakettiin. Kuvien ottamisen ohessa asukkaiden kanssa käytiin erittäin hyviä keskusteluita tuulivoimasta ja Junnunmäen hankkeen etenemisestä.
Kuvausreissun lisäksi hanketiimi kävi tuulivoimahankkeiden rakennusurakoinnista vastaavan wpd Construction Finland Oy:n porukan johdolla kiertämässä hankealueen maastossa. Voimalapaikkojen ja muiden rakenteiden suunnittelu vaatii Junnunmäen mäkisissä maisemissa erityistä tarkkuutta. Hanketiimi pääsikin tällä kertaa istumaan takapenkillä, kun wpd:n rakentamisen ammattilaiset hioivat tiesuunnitelmia ja tarkastelivat alustavia voimalapaikkoja. YVA-selostuksessa esitellään myös päivitetty voimalasuunnitelma, jonka laatimisessa on huomioitu paitsi rakennettavuus myös esimerkiksi luonto- ja kulttuuriselvitysten löydökset.

Teksti: Emma Berkovits