01.04.2024

Wpd on yksi Euroopan johtavista maatuulivoimaprojektien suunnittelijoista ja operaattoreista. Vahvojen tiimiensä ansiosta niin wpd Suomi Oy kuin wpd Scandinavia Ruotsissa ovat menestyneet viime aikoina erittäin hyvin uusiutuvan energian sektorilla.

Erinomaista menestystä on saavutettu suomalaisissa hankkeissa. Esimerkiksi työ Maaselänkankaan tuulipuiston infrastruktuurin parissa Oulaisissa, jossa on 7 tuuliturbiinia ja 41,3 MW, on  lähes valmis. Turbiinien asennus alkaa tämän vuoden kesäkuussa.

Kaksi muuta projektia Suomessa, Söderskogen ja Palovaara, ovat myös lähes valmiita rakentamiseen. Molemmat projektit ovat jo saaneet oikeudellisesti sitovat rakennusluvat, ja verkkoliittymissopimukset on allekirjoitettu. Tällä hetkellä käynnissä on projektin tekninen optimointi. Söderskogenissa muuntaja, joka tarvitaan ala-asemalle, on tilattu ja sen toimitus on suunniteltu vuodelle 2026. Lapin Palovaara-projektissa verkon operaattori toteuttaa parhaillaan toimenpiteitä verkoston vahvistamiseksi, jotta verkkoliittymä voidaan mahdollistaa vuonna 2027.

Ruotsissa Stöllsäterbergetin tuulipuisto, jossa on kokonaiskapasiteetti 47,2 MW, otettiin äskettäin käyttöön Dalarnan ja Värmlannin maakunnissa. Kokeneena Power Purchase Agreements (PPA) -kumppanina wpd solmi sopimuksen Microsoftin kanssa suoran vihreän sähkön ostamisesta.

Samalla kun Stöllsäterbergetin tuulipuiston luoteispuolella sijaitseva Ripfjället-projekti on saanut ympäristöluvan, wpd Scandinavia pystyi varmistamaan verkkoliittymän yhdistetylle Broboberget-Lannaberget-projektille Keski-Ruotsissa viime vuonna lokakuussa. Kummankin projektin osalta noin 100 tuuliturbiinipaikan ja jopa 740 MW:n asennetun kapasiteetin myötä arviolta 1,5 TWh vihreää energiaa voidaan toimittaa.

Rålidenin tuulipuiston projektille, jossa on jopa 54 tuuliturbiinipaikkaa, myös odotetaan allekirjoitettavan verkkoliittymäsopimus lähitulevaisuudessa. Tämä on tärkeä virstanpylväs Pohjois-Ruotsin Västerbottenin maakunnassa, alueella, jossa odotetaan monien sektorien vahvaa laajentumista ja siirtymistä lähivuosina.

Tomaslidenin projektissa 10 tuuliturbiinilla ja 68 MW:lla, joka sijaitsee Rålidenin tavoin myös Västerbottenin maakunnassa, valmistelutyö tuulipuiston infrastruktuurin, kuten teiden, pysäköintialueiden, kallioiden ankkuriperustusten ja kaapelityön, osalta on lähes valmis, mikä tarkoittaa, että turbiinien asentaminen voi alkaa kesäkuussa aikataulun mukaisesti.

”Tiimimme wpd Suomi Oy:ssä ja wpd Scandinaviassa tekevät todella hienoa työtä,” kertoo Paul Bade, wpd:n Pohjois-Euroopan maajohtaja. ”Tällä hetkellä wpd:n projekteissa Suomessa ja Ruotsissa on lähes 1,7 GW:n kokonaiskapasiteetti maatuulivoimaprojekteja. Olemme vakiintunut toimija molempien maiden uusiutuvan energian markkinoilla.”

Lisäksi wpd suunnittelee aurinkovoimaprojekteja useiden satojen megawattien tilavuudella Suomessa ja Ruotsissa, mikä vahvistaa entisestään sen vahvaa ja menestyksekästä sitoutumista pohjoismaiseen energiamurrokseen.

www.wpd.de