25.09.2023

Syyskuinen päivä valkeni sateisena ja jopa melkoisen viileänä, kun pääsimme wpd Finlandin toimitusjohtaja Heikki Peltomaan kanssa vierailemaan rakenteilla olevalla Maaselänkankaan tuulipuistoalueelle Oulaisiin. Oppaaksemme oli lupautunut wpd Finlandilta hankkeen työmaapäällikkö Hanna Lehojärvi, jolla on yrityksen tuulipuistohankkeista kokemusta jo viisi vuotta.

Mutkittelimme tuulipuistoa varten rakennettua tietä pitkin ja pääsimme katsomaan eri vaiheessa olevia voimalan perustuksia. Lehojärvi ja Peltomaa kuvailivat ajon aikana, kuinka pitkästä projektista onkaan kyse; tuulipuiston valmistuminen hankekehittämisestä valmiiksi puistoksi ei ole mikään pikamatka eikä edes maraton, vaan muistuttaa pikemminkin vuosikausia kestävää trialthonia.

– Täällä Maaselänkankaalla tätä rakennusvaihetta on edeltänyt jo muutaman vuoden ajan ensin sopimusneuvottelut maanomistajien kanssa, sitten ympäristövaikutusten arviointi, luvitukset ja nyt vihdoin tämä rakennusvaihe – mikä on kyllä tässä kohtaa aika palkitsevaa, Lehojärvi totesi helpottuneena.

Kuulimme, että tuulivoimalan perustuksen alla olevan raudoituksen päällä voi kävellä.  Katseltuani hetken tottuneiden rakentajien ja kollegojen harppomista rohkaistuin itsekin kiipeämään sinne. Kolme ensimmäistä askelta menivätkin ihan hyvin, mutta neljäs askel osui jo harhaan. Hiivin pikapikaa takaisinpäin aika pian ja askelsin alaspäin nyt mieluummin rautojen välissä kuin niiden päällä. Hannakin kuitenkin  lohdutti, ettei rautaristikkoa tarvitse moneen kertaan kävellä edestakaisin, kun homma alkaa jo sujua. Samalla hän kertoi rakentamisen ensi vaiheista, mikä on jo itsessään aikamoinen prosessi.

Hanna Lehojärvi esittelee Oulaisten tuulipuiston rakennustyömaata.

– Puistossa on kaikkiaan seitsemän kappaletta maanvaraisia perustuksia. Raudoituksia yhdessä perustuksessa on noin 117 tn, jotka asennetaan pulttikehän ympärille. Sitten betoni valetaan koko rakenteen päälle eli noin 750 kuutiota, ja perustuksen valu kestää noin 13 tuntia. Perustuksen rakentaminen on massiivisuudestaan huolimatta samalla erittäin tarkkaa hommaa, ja välillä puhutaan jopa millimetrien tolerensseista, jotta tuuliturbiini voidaan turvallisesti pystyttää.

Kiersimme vielä hetken tuulipuistoa, kunnes palasimme työmaaparakeille kaikille työntekijöille järjestetyn yhteisen lounaan ääreen. Näin jälkikäteen pohtien suurimman vaikutuksen tällä Oulaisten tuulisella rakennustyömaallakin teki erityisesti se, miten äärimmäisen monimutkainen ja monen eri toimijan prosessi on hioutunut täydelliseksi paketiksi. Luvassa on tulevinakin kuukausina vielä monien eri huipputoimijoiden yhteisiä palavereja, toimenpiteitä, louhintaa ja rakentamista, ennen kuin lopputuloksena täällä Maaselänkankaalla toimii seitsemän tuuliturbiinin puisto loppuvuonna 2024.

Mutta jo nyt tänä syksynä on taas otettu iso pyrähdys tuulipuistotrialthonissa kohti lopullista maalia – ja samalla ekologisesti kestävämpää energiantuotantoa.

Lisätietoja hankkeesta Oulainen – Maaselänkangas – wpd Finland : wpd Finland
Lisätietoja myös sähköpostitse osoitteesta h.lehojarvi@wpd.fi

 

Sari Krappe
Head of Communications, wpd Finland