20.12.2023

Kurvilanmäki_tuulivoimapuisto

Hankekehittäjä Samuel Peltoniemi esittelee Vieremän Rientola-Areenalla Kurvilanmäen tuulipuistohanketta.

Vireillä oleva wpd Suomen Kurvilanmäen tuulipuistohanke esittäytyi kuntalaisille ja muille kiinnostuneille Vieremällä ja Sukevalla 13.-14.12.2023 kahdenkin infopisteen merkeissä. Tilaisuudet antoivat mahdollisuuden kertoa tarkemmin tuulivoiman hyödyistä alueella, jossa sitä ei juurikaan vielä ole rakennettu: Itä-Suomessa tuulivoima on vielä uutta, kun taas läntisessä ja pohjoisessa Suomessa energiamuoto alkaa olla asukkaille jo varsin tuttu. Olimme varautuneet kertomaan yleisesti tuulivoimasta mutta myös tarkemmin hankkeesta, kuten voimaloiden näkymisestä omalle tontille, asukkaita pohdituttavista mahdollisista melu- ja ympäristöhaitoista sekä hankkeen toteutuessa metsästäjien mahdollisuuksista metsästää alueella.

Olimme mainostaneet tilaisuutta asukkaille ennakkoon ensimmäistä kertaa erillisellä kirjepostilla tavoitteenamme informoida asukkaita viimeisimmistä hankepäivityksistä sekä myös numeraalisista faktoista tuulivoimaan liittyen.

Varasimme runsaasti aikaa ennen keskiviikon tilaisuuden alkua laittaaksemme Vieremän infopisteen valmiiksi, mutta iloksemme muutamat asukkaat olivat ehtineet paikan päälle jo ennen meitä. Ennen tilaisuuden alkua oli väkeä paikalla kymmenittäin sekä tunnelma lämmin ja positiivinen. Wpd Suomen Hanna Kaistisen pisteelle tuli jo jonoa, kun Hanna esitteli monille kiinnostuneille omien asuinalueidensa näkyvyysalueen tuloksia. Monitoimitilan seinille ja pöydille olimme asettaneet nähtäville muun muassa valokuvasovitteita sekä melumallinnuksia ja niiden äärellä oli antoisaa avata hankkeen konkretiaa. Kolmellekymmenelle ensimmäiselle vierailijalle tarkoitetut wpd-talvipipot menivät kuin kuumille kiville – eräskin asukas kertoi lahjapipon olevan mainio joululahja vaimolle. Myös wpd-heijastimet ja hankkeiden infolehtiset kävivät kaupaksi. Iltapäivän lopuksi hankekehittäjämme Samuel Peltoniemi pääsi paikallisen Radio Sandelsin haastateltavaksi.

Torstain infotilaisuudessa Sonkajärvellä tunnelma oli myös päävireiltään iloisen kannustava. Vierailijoita kävi infopisteellämme hiukan vähemmän, mutta monissa keskustelussa kuului tuulivoimamyönteisyys, mikä kiteytyi muutamiin ”pystyttäkää nyt vain se puisto” -kommentteihin. Tarkemmin vieraidemme kysymykset liittyivät maisema- ja ympäristövaikutusten lisäksi tuulivoiman tehokkuuteen ja tulevaisuudennäkymiin. Eläinten olosuhteet– kuten susien määrä tuulivoimapuistoalueella – mietityttivät osaa vierailijoista ja jotkut pohtivat metsästysmahdollisuuksia puiston mahdollisen rakentamisen jälkeen. Iloksemme myös yrityksemme wpd Suomi Oy kiinnosti. Kysymykset kuten mikä yritys olemme, missä on omistuksemme, miten kauan olemme Suomessa toimineet tai montako tuulipuistoa olemme rakentaneet olivat suosituimpia. Infojen aikana kävimme monia rakentavia ja omaakin ymmärrystämme avaavia keskusteluhetkiä niin hankkeen kannattajien kuin siihen kriittisesti suhtautuvien kävijöiden kanssa.

Tilaisuuksien lopuksi arvoimme yhteensä neljä sadan euron lahjakorttia S-ryhmän liikkeisiin. Tiimimme on ottanut näihin neljään onnekkaaseen voittajaan henkilökohtaisesti jo yhteyttä. Lämpimät onnittelut!

Lisätietoa hankkeesta https://www.wpd.fi/projects/vierema-sonkajarvi-kurvilanmaki/ 

Sari Krappe
Head of Communications
wpd Suomi