16.10.2023

wpd on varmistanut verkkoliittymän Brobobergetin ja Lannabergetin kahdelle tuulipuistolle allekirjoittamalla enintään 740 MW:n asennetun tuulivoimakapasiteetin verkkoliittymäsopimuksen verkkoyhtiö Ellevion kanssa. Tällä allekirjoituksella wpd Scandinavia -tiimi on ottanut tärkeän askeleen kohti tämän suuren yhteishankkeen valmistumista, johon kuuluu noin 100 tuuliturbiinia kahdessa osassa. Nämä tuuliturbiinit liitetään siirtoverkkoon uuden 400 kV:n muuntamokompleksin kautta.

Tuulipuistot rakennetaan Rättvikin ja Ovanåkerin kunnissa Keski-Ruotsin Dalarnan ja Gävleborgin maakunnissa. Ympäristölupien mukaan Brobobergetiin voidaan rakentaa enintään 80 tuuliturbiinia ja Lannabergetiin 35 tuuliturbiinia.

”Olemme vieneet projektia eteenpäin koko sitoutuneen ja kokeneen tiimimme asiantuntemuksella, iloitsemme, että olemme edenneet tähän vaiheeseen”, sanoo Johanna Bohn, wpd Scandinavian toimitusjohtaja.

Ruotsissa on kasvava tarve sähkölle, ja ennusteiden mukaan maan sähkönkulutus voi kaksinkertaistua, kun Ruotsi sähköistää yhä suurempia osia teollisuudestaan ja liikennealastaan.

Yhdistetty tuulipuisto on tällä hetkellä suurin Dalarnan maakunnassa. Se tulee olemaan tärkeä osa kokonaisuutta vastatakseen alueen teollisuuden kasvavaan tarpeeseen uusiutuvan energian tuotannossa. Kumpuilevat alueet tarjoavat hyvät tuuliolosuhteet ja sijaitsevat kaukana asutuksesta pääasiassa metsätalouteen käytetyillä alueilla.

”Arvioidemme mukaan Brobobergetin ja Lannabergetin kaksi projektia tuottavat noin 1,5 TWh vihreää energiaa”,  Bohn jatkaa. ”Koemme olevamme erinomainen kumppani Power Purchase Agreements (PPA) -sopimuksissa, joten odotamme innolla uusia yhteistyökumppanuuksia Ruotsin teollisuuden ja kansainvälisten yritysten kanssa, jotka ovat kiinnostuneita investoimaan Ruotsiin. Kehitämme räätälöityjä ratkaisuja pitkäaikaisille ja kestäville liikesuhteille tasa-arvoisella pohjalla.”

wpd jatkaa nyt yksityiskohtaisen projektisuunnittelun parissa ja on aloittanut keskustelut tuuliturbiinien toimittajien kanssa. Verkkoliittymän ensimmäisen vaiheen on tarkoitus valmistua Ellevion toimesta vuonna 2027.

www.wpd.de