Länsi-Toholammin hankkeen vaiheita
Toholampi-Lestijärven tuulivoimahankkeesta on toteutettu erilaisia selvityksiä sekä ensimmäisen YVA- ja kaavamenettelyn yhteydessä (2013-2016) että meneillään olevan uuden YVA-menettelyn yhteydessä (2021-2024). Useiden vuosien aikana tehtyjen selvitysten myötä hankkeen vaikutusalueesta ja olosuhteista on kertynyt runsaasti tietoa ja kattava kokonaiskuva.
Alueen maanomistajien kanssa on solmittu maanvuokrasopimukset.
Toholampi-Lestijärven tuulivoimahankkeesta on toteutettu ensimmäinen ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) vuosina 2013 – 2016. YVA-menettelyssä tarkastellaan erilaisia vaihtoehtoja hankkeen toteuttamiseksi. YVA-menettely päättyi yhteysviranomaisen lausuntoon 18.7.2016. Hankkeella on lainvoimaiset osayleiskaavat (OYK). Toholammin OYK on nähtävissä Toholammin kunnan karttapalvelussa.
Kaavoitus ja kartat / Toholampi
Tällä hetkellä on vireillä uusi YVA-menettely, joka koskee tuulivoimaloiden kokonaiskorkeuden ja maksimitehon korottamista sekä hankkeen sähkönsiirtoa. Tuulivoimahankkeeseen on suunnitteilla lainvoimaisen osayleiskaavan mukaisesti enintään 49 tuulivoimalaa. Voimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 270 m (lavan pituus enintään 100 metriä) ja yksikköteho noin 8 MW. YVA-menettelyssä arvioidaan lisäksi sähkönsiirron toteuttaminen valtakunnan verkkoon 400/110 kV voimalinjalla. Toholammin voimalat (40 kpl) liitetään 400 kV voimajohdolla valtakunnan verkkoon joko Fingridin Ullavan sähköasemalla (Toholammilla) tai Fingridin Halsuan sähköasemalla. Lestijärven voimalat (9 kpl) liitetään 110 kV voimajohdolla Fingridin Halsuan sähköasemalla.
Uuden YVA-menettelyn YVA-ohjelma oli nähtävillä alkuvuodesta 2021, ja yhteysviranomainen on antanut siitä lausunnon 23.4.2021. YVA-selostus on ollut nähtävillä 22.8. – 11.10.2024. Yhteysviranomainen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus laatii YVA-selostuksesta perustellun päätelmän, jonka odotetaan valmistuvan 11.12.2024.
Ympäristöhallinnon YVA-sivut: Kuulutus YVA-selostuksen nähtävillä olosta
Kun ympäristövaikutukset on selvitetty ja kaavoitus saatu päätökseen, haetaan tuulivoimaloiden rakentamiseen tarvittavat luvat. Rakentamisluvat myöntää kunnan rakennusvalvontaviranomainen.
Hankkeessa on ensimmäisen YVA-menettelyn (2013-2016) jälkeen toteutettu ympäristövaikutusten arvioinnin tarveharkinta, koskien voimaloiden lapapituuden kasvattamista (noin 65 metristä enintään 85 metriin) kokonaiskorkeuden pysyessä samana (230 metriä) sekä maksimitehon korottamista (noin 3MW:sta noin 5,4 MW:iin). Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut tarveharkinnasta päätöksen vuonna 2020. YVA-tarveharkintamenettelyn mukaisille 49 voimalalle (lapapituus enintään 85 metriä, kokonaiskorkeus enintään 230 metriä) on myönnetty rakennusluvat.
Uuden YVA- ja kaavamenettelyn mukaisia rakennuslupia isommille voimaloille (kokonaiskorkeus enintään 270 metriä) on mahdollista hakea uuden kaavan hyväksymisen jälkeen.
Voimajohdon tarkempi suunnittelu ja lunastuslain mukainen menettely ovat meneillään.
Kun hankkeella on lainvoimaiset rakennus- ja muut luvat, wpd Construction Finland Oy toteuttaa voimaloiden ja voimajohdon rakentamisen. Tyypillisesti rakentamisen kesto riippuu hankkeen laajuudesta ja esim. sääolosuhteista, mutta tavallisesti rakentaminen valmistuu noin 2 vuodessa. Toholampi-Lestijärven kokoisen hankkeen rakentaminen kestää noin 2 – 3 vuotta.
Kun voimalatoimittaja on pystyttänyt voimalat, voimajohto on rakennettu ja hanke on liitetty valtakunnan verkkoon, suoritetaan voimaloiden testaaminen, minkä jälkeen voimalat luovutetaan wpd:n hankeyhtiölle Toholampi-Lestijärven Tuulipuisto Oy. Tuotantokäytössä olevaa voimala-aluetta operoi wpd Windmanager Suomi Oy.
Tuulivoimaloiden käyttövaiheen tullessa päätökseensä voimalat puretaan ja alue maisemoidaan tuulivoimatoimijan kustannuksella voimassa olevien ympäristösäädösten mukaisesti. Alue palautuu maanomistajan käyttöön.
Alue voidaan myös luvittaa uudelleen tuulivoimakäyttöön (ns. repowering). Tällöin alueelle solmitaan uudet maanvuokrasopimukset, tehdään uusi hankesuunnitelma, toteutetaan uudelle hankkeelle YVA- sekä kaavoitusmenettely, minkä jälkeen haetaan rakennus- ja muut luvat.